Categorie archief: Stofwisseling

Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Op 20 mei 2021 gaven onderzoekers van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde via Zoom een online lezing over het lopende onderzoek naar slokdarmverlamming bij de Witte herder.

Allereerst is de aanleiding voor dit onderzoek besproken. Er werd waargenomen dat er Witte herder pups geboren werden met slokdarmverlamming. Uit de literatuur blijkt dat slokdarmverlamming ook bekend is bij de volgende rassen:

  • Ierse setter**
  • Rhodesian Ridgeback
  • Duitse herder*/**
  • Dashond**
  • Duitse dog**

Lees verder Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Genoombrede studie van IBD bij Duitse herders

Canine Inflammatory Bowel Disease (IBD) ook wel chronische maag/darm onsteking wordt beschouwd als een multifactoriële aandoening veroorzaakt door complexe interacties tussen het intestinale immuunsysteem, intestinale microbiota en omgevingsfactoren bij genetisch gevoelige honden. Hoewel IBD bij elk ras kan voorkomen, hebben Duitse herders een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Lees verder Genoombrede studie van IBD bij Duitse herders

Exocriene Pancreas Insufficientie (EPI)

DSC00019Wat is het

De pancreas (=alvleesklier) is een orgaan dat stoffen produceert die het bloedsuikergehalte op peil houden en zorgen voor de vertering. De pancreas ligt vlak naast de maag en de dunne darm. Hoewel de pancreas er uitziet als één geheel, bestaat het orgaan uit twee gedeeltes die verschillende stoffen maken:
– Een “exocrien” gedeelte dat verteringsenzymen maakt: amylase om zetmeel te verteren, lipase voor vetten, en trypsine voor eiwitten.
– Een “endocrien” gedeelte dat de stoffen insuline en glucagon maakt, die samen het bloedsuikergehalte op peil houden.

Bij EPI is alleen het exocriene deel aangetast en worden er te weinig verteringsenzymen gemaakt en aan het voedsel afgegeven. Het voedsel wordt daardoor niet goed verteerd en er kunnen allerlei tekorten ontstaan. Lees verder Exocriene Pancreas Insufficientie (EPI)