Zwart of zwart?

Begin dit jaar werd ik geattendeerd op een zwarte Duitse herderteef, ze liep een 2e plaats op de Nieuwjaarsclubmatch in Zuidwolde. Een hele prestatie voor een zwarte, aangezien die bijna altijd uit africhtingslijnen komen. Mijn interesse was gewekt en na het zien van de ouderdieren was ik uiterst verbaasd. Hoe kon uit die vaderhond een zwarte geboren worden? Dat is onmogelijk!Margman Yaffa

Toch was de hond DNA getest op ouderschap bij de SV, dus de ouders klopten. Ik zocht verder, en wat blijkt, na navraag bij de fokker, de hond is dominant zwart. Geen A locus zwart dus, maar K locus zwart. Een intrigerende ontwikkeling.

Bij de Duitse herder wordt de uiterlijke verschijning bepaald door de A locus. Hierop liggen 4 verschillende allelen waarvan er 3 bij de Duitse herder voorkomen, op volgorde van dominantie:

aw, wolfsgrauw
at, zwart/bruin
a, zwart

Heeft de hond 1 allel aw, is het uiterlijk altijd wolfsgrauw. Er zijn dan 3 genetische combinaties mogelijk; aw/aw, aw/at, aw/a
Heeft de hond genetisch at/at, at/a is het uiterlijk zwart/bruin
En bij genetisch a/a is de hond zwart.

Op de K locus zijn alle Duitse herders recessief ky/ky, hierdoor is het patroon van de A locus zichtbaar. En omdat ky recessief is, is het dus niet mogelijk dat dominant zwart opeens tevoorschijn komt.

Volgens de fokker komt het dominant zwart uit Rusland, en de stamboom gaat terug naar USSR honden. Ergens is er dus een dominant zwarte hond ingekruist, maar omdat zwart een toegestane kleur is bij de Duitse herder is dat nooit opgevallen. Blue-merle vererft hetzelfde, en zou direct als foutkleur herkend worden.

Maar zwart of zwart? Dat verschil ziet niemand….

 

3 gedachten over “Zwart of zwart?

    1. Een kruising met 90% kans dat het geen staande oren zal hebben ! Enkel zoals de aussi zelf ! En liever NIET doen ! Heb gewoon respe t voor ieder ras op zich !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.