Categorie archief: Informatie

Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Op 20 mei 2021 gaven onderzoekers van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde via Zoom een online lezing over het lopende onderzoek naar slokdarmverlamming bij de Witte herder.

Allereerst is de aanleiding voor dit onderzoek besproken. Er werd waargenomen dat er Witte herder pups geboren werden met slokdarmverlamming. Uit de literatuur blijkt dat slokdarmverlamming ook bekend is bij de volgende rassen:

  • Ierse setter**
  • Rhodesian Ridgeback
  • Duitse herder*/**
  • Dashond**
  • Duitse dog**

Lees verder Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Het juiste – en onjuiste – gebruik van DNA tests

Sinds er de laatste jaren steeds meer DNA testen voor specifieke mutaties beschikbaar zijn gekomen, claimen fokkers dat hun pups geboren worden uit “DNA geteste” ouders. Fokken zonder eerst de voor het ras beschikbare DNA testen te doen wordt gezien als het toppunt van onverantwoordelijkheid. Maar er is een juiste manier om de DNA testen te gebruiken en ook een onjuiste manier.

Lees verder Het juiste – en onjuiste – gebruik van DNA tests

Jonge pups blootstellen aan geluid, verbeterd resultaat puppy test

Tijdens de overgangsfase (2-4 weken) en socialisatiefase (vanaf 4 weken) is een pup zeer gevoelig voor externe stimuli. Vroege ontwikkeling speelt dus een belangrijke rol bij het vormen van later volwassen gedrag. Het doel van deze studie was om te controleren of het blootstellen aan geluid van puppy’s tijdens deze vroege fasen hun respons op onbekende geluiden tijdens de gedragstest op latere leeftijd zou verbeteren.

Lees verder Jonge pups blootstellen aan geluid, verbeterd resultaat puppy test

Website incidentie erfelijke aandoeningen

Onlangs heeft er onderzoek plaatsgevonden naar het voorkomen van diverse genetische aandoeninge bij rashonden en kruisingen. Door de onderzoekers is met behulp van die informatie een website opgezet waar elke belangstellende, elke fokker, elke rasvereniging kan zien welke aandoeningen er bij een ras voorkomen en wat de incidentie van bepaalde aandoeningen is. Lees verder Website incidentie erfelijke aandoeningen

Panda Duitse herders

Bijna 17 jaar geleden, op 4 oktober 2000, werd er in Amerika een raszuivere Duitse herder geboren met een wel heel apart kleurpatroon. Franka was namelijk gedeeltelijk wit en had 2 blauwe ogen.

De fokker van Franka liet haar testen, om te zien of ze wel raszuiver was en niet per ongeluk een andere vader had. Dat bleek niet het geval, Franka was het resultaat van een spontane mutatie. Lees verder Panda Duitse herders

Aandoeningen Duitse herders in Engeland

In Nederland hebben we PETscan, in Engeland hebben ze VetCompass, een softwaresysteem waarbij de gegevens van praktijken in een centrale database verzameld worden en gebruikt kunnen worden voor onderzoek.

Zo is er onlangs een studie gedaan naar aandoeningen bij Duitse herders in Engeland, gebaseerd op gegevens van VetCompass.

De studie omvatte alle in de VetCompass aanwezige Duitse herders onder veterinaire zorg gedurende het jaar 2013. Lees verder Aandoeningen Duitse herders in Engeland

Verslag lezing Inteelt en Outcross – Marjoleine Roosendaal


Op het nippertje ingeschreven voor de lezing “Inteelt en Outcross”, een lezing uit de reeks “Is fokken gokken?”, georganiseerd door SOFT activiteiten.

De lezing werd gegeven door Marjoleine Roosendaal, fokker, keurmeester en welbekend kynologe. Ze had 3 prachtige Wetters meegenomen, wat een leuke honden zijn dat! Regelmatig kwamen ze even een knuffel eisen bij de toehoorders. Lees verder Verslag lezing Inteelt en Outcross – Marjoleine Roosendaal