Categorie archief: Aandoeningen

Shaking Puppy Syndrome in Duitse Herders

Shaking Puppy Syndrome is een erfelijke aandoening die resulteert in een vertraagde myelinisatie van zenuwen. Myeline werkt als een isolerende laag die de zenuwen omringt en garandeert zo een goede en snelle impulsoverdracht tussen de hersenen en de spieren die de beweging uitvoeren. De gevolgen van een slechte myelinisatie zijn problemen met de fijne motoriek van spiercontracties (trillingen in de achterpoten en het hoofd, coördinatie- en evenwichtsproblemen, vertraagde reflexen). Dit kan zo ver gaan dat aangetaste puppy’s zo erg gaan trillen dat ze moeite hebben met het zogen bij hun moeder. Bovendien verbruiken de constante spiersamentrekkingen veel energie, waardoor de aangedane puppy’s achterblijven in de groei.

Het trillen begint rond de 12-14 dagen en kan enkele weken aanhouden. Het trillen is niet zichtbaar in rust of slaap.

Lees verder Shaking Puppy Syndrome in Duitse Herders

Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Op 20 mei 2021 gaven onderzoekers van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde via Zoom een online lezing over het lopende onderzoek naar slokdarmverlamming bij de Witte herder.

Allereerst is de aanleiding voor dit onderzoek besproken. Er werd waargenomen dat er Witte herder pups geboren werden met slokdarmverlamming. Uit de literatuur blijkt dat slokdarmverlamming ook bekend is bij de volgende rassen:

  • Ierse setter**
  • Rhodesian Ridgeback
  • Duitse herder*/**
  • Dashond**
  • Duitse dog**

Lees verder Gevolgd: Lezing slokdarmverlamming

Onderzoek naar Keratitis/Pannus bij Duitse herders

Universiteit Bern en Laboklin zijn een onderzoeksproject gestart naar de oorzakelijke mutatie welke Keratitis/Pannus (Keratitis superficialis vasulosa pannosa pigmentosa chronica) veroorzaakt. Voor dit onderzoek zijn ze op zoek naar honden die lijden aan Keratitis/Pannus en naar gezonde honden van 8 jaar en ouder. Lees verder Onderzoek naar Keratitis/Pannus bij Duitse herders

Genoombrede studie van IBD bij Duitse herders

Canine Inflammatory Bowel Disease (IBD) ook wel chronische maag/darm onsteking wordt beschouwd als een multifactoriële aandoening veroorzaakt door complexe interacties tussen het intestinale immuunsysteem, intestinale microbiota en omgevingsfactoren bij genetisch gevoelige honden. Hoewel IBD bij elk ras kan voorkomen, hebben Duitse herders een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Lees verder Genoombrede studie van IBD bij Duitse herders

Website incidentie erfelijke aandoeningen

Onlangs heeft er onderzoek plaatsgevonden naar het voorkomen van diverse genetische aandoeninge bij rashonden en kruisingen. Door de onderzoekers is met behulp van die informatie een website opgezet waar elke belangstellende, elke fokker, elke rasvereniging kan zien welke aandoeningen er bij een ras voorkomen en wat de incidentie van bepaalde aandoeningen is. Lees verder Website incidentie erfelijke aandoeningen

Groot onderzoek naar 152 erfelijke aandoeningen.

Bij een groot onderzoek onder rashonden en kruisingen zijn gegevens verzameld over 152 erfelijke aandoeningen. Hierbij is gebruik gemaakt van het DNA van 18.000 rashonden en 83.000 kruisingen.

Duitse herder

Ook de Duitse herder was vertegenwoordigt in de groep rashonden. 246 Duitse herders  maakten deel uit van de onderzoeksgroep.

Van de 152 geteste aandoeningen werd er slechts 1 gevonden bij de Duitse herder: Lees verder Groot onderzoek naar 152 erfelijke aandoeningen.

Frequentie MDR1 allel

Gevoeligheid voor anti-parasitaire geneesmiddelen, welke veelgebruikt worden binnen veterinaire klinieken, werd voor het eerst gezien in Schotse herders. In 2001 werd de gevoeligheid toegeschreven aan een deletie van 4bp in het MDR1-gen. Onderzoekers uit verschillende landen onderzochten de allel frequenties van de MDR1 mutatie en benadrukten het klinische belang van deze test, niet alleen voor aangedane rassen met de mutatie maar ook voor kruisingen daarvan en bastaardhonden. Lees verder Frequentie MDR1 allel

Genetisch onderzoek rasgebonden ziektes in werkhonden

Genetische aandoeningen komen voor bij rassen die worden gebruikt voor wetshandhaving.
 Als belangrijke teamleden wordt verwacht dat de honden gedurende een aantal jaren topprestaties leveren. De honden zijn een aanzienlijke investering van zowel de eerste aankoop tot de uitgebreide, gespecialiseerde training. Eerdere studies hebben zich niet gericht op het onderscheid tussen oorzaken voor pensionering/euthanasie als zijnde genetisch (geërfd) versus verworven (milieu).  

Lees verder Genetisch onderzoek rasgebonden ziektes in werkhonden