Categorie archief: Zenuwstelsel

Shaking Puppy Syndrome in Duitse Herders

Shaking Puppy Syndrome is een erfelijke aandoening die resulteert in een vertraagde myelinisatie van zenuwen. Myeline werkt als een isolerende laag die de zenuwen omringt en garandeert zo een goede en snelle impulsoverdracht tussen de hersenen en de spieren die de beweging uitvoeren. De gevolgen van een slechte myelinisatie zijn problemen met de fijne motoriek van spiercontracties (trillingen in de achterpoten en het hoofd, coördinatie- en evenwichtsproblemen, vertraagde reflexen). Dit kan zo ver gaan dat aangetaste puppy’s zo erg gaan trillen dat ze moeite hebben met het zogen bij hun moeder. Bovendien verbruiken de constante spiersamentrekkingen veel energie, waardoor de aangedane puppy’s achterblijven in de groei.

Het trillen begint rond de 12-14 dagen en kan enkele weken aanhouden. Het trillen is niet zichtbaar in rust of slaap.

Lees verder Shaking Puppy Syndrome in Duitse Herders

Groot onderzoek naar 152 erfelijke aandoeningen.

Bij een groot onderzoek onder rashonden en kruisingen zijn gegevens verzameld over 152 erfelijke aandoeningen. Hierbij is gebruik gemaakt van het DNA van 18.000 rashonden en 83.000 kruisingen.

Duitse herder

Ook de Duitse herder was vertegenwoordigt in de groep rashonden. 246 Duitse herders  maakten deel uit van de onderzoeksgroep.

Van de 152 geteste aandoeningen werd er slechts 1 gevonden bij de Duitse herder: Lees verder Groot onderzoek naar 152 erfelijke aandoeningen.

Genetisch onderzoek rasgebonden ziektes in werkhonden

Genetische aandoeningen komen voor bij rassen die worden gebruikt voor wetshandhaving.
 Als belangrijke teamleden wordt verwacht dat de honden gedurende een aantal jaren topprestaties leveren. De honden zijn een aanzienlijke investering van zowel de eerste aankoop tot de uitgebreide, gespecialiseerde training. Eerdere studies hebben zich niet gericht op het onderscheid tussen oorzaken voor pensionering/euthanasie als zijnde genetisch (geërfd) versus verworven (milieu).  

Lees verder Genetisch onderzoek rasgebonden ziektes in werkhonden

DM diagnose bij leven

Degeneratieve Myelopathie is een aandoening welke nu gediagnosticeerd wordt door middel van uitsluiting. Er wordt gekeken naar allerlei aandoeningen die lijken op DM, en zodra blijkt dat het geen van die aandoeningen is wordt de diagnose DM gesteld. Het uitsluiten van die andere aandoeningen kost veel tijd en energie, ook voor de hond. Voor sommige onderzoeken moet de hond onder narcose, zoals voor een MRI scan. Hierdoor is het komen tot de diagnose DM een lange en kostbare weg.

Lees verder DM diagnose bij leven

Aandoeningen Duitse herders in Engeland

In Nederland hebben we PETscan, in Engeland hebben ze VetCompass, een softwaresysteem waarbij de gegevens van praktijken in een centrale database verzameld worden en gebruikt kunnen worden voor onderzoek.

Zo is er onlangs een studie gedaan naar aandoeningen bij Duitse herders in Engeland, gebaseerd op gegevens van VetCompass.

De studie omvatte alle in de VetCompass aanwezige Duitse herders onder veterinaire zorg gedurende het jaar 2013. Lees verder Aandoeningen Duitse herders in Engeland

Epilepsie

DSC00328Wat is het?

Epilepsie is een stoornis in de hersenen, waarbij er herhaaldelijk toevallen optreden. De frequentie kan variëren tot eens in de zoveel jaar tot enkele weken of zelfs dagen. Bij een epileptische aanval vindt een ontsporing van de elektrische hersenactiviteit plaats. Er ontstaat als het ware ‘kortsluiting’. Meestal is dit zichtbaar, doordat de hond een aanval krijgt.

Lees verder Epilepsie