Shaking Puppy Syndrome in Duitse Herders

Shaking Puppy Syndrome is een erfelijke aandoening die resulteert in een vertraagde myelinisatie van zenuwen. Myeline werkt als een isolerende laag die de zenuwen omringt en garandeert zo een goede en snelle impulsoverdracht tussen de hersenen en de spieren die de beweging uitvoeren. De gevolgen van een slechte myelinisatie zijn problemen met de fijne motoriek van spiercontracties (trillingen in de achterpoten en het hoofd, coördinatie- en evenwichtsproblemen, vertraagde reflexen). Dit kan zo ver gaan dat aangetaste puppy’s zo erg gaan trillen dat ze moeite hebben met het zogen bij hun moeder. Bovendien verbruiken de constante spiersamentrekkingen veel energie, waardoor de aangedane puppy’s achterblijven in de groei.

Het trillen begint rond de 12-14 dagen en kan enkele weken aanhouden. Het trillen is niet zichtbaar in rust of slaap.

De Universiteit Bern wil de moleculair genetische basis van deze ziekte onderzoeken bij Duitse herders. Voor het onderzoek zijn bloedmonsters nodig van getroffen Duitse herders, evenals van hun naaste verwanten (ouders en gezonde volle broers en zussen). Als u wilt deelnemen aan het onderzoek vragen ze om een ​​bloedmonster van uw hond op te sturen, volg hiervoor de instructies op het inzendformulier.

Wat is er nodig?
– 2-5 ml EDTA bloed
– kopie stamboom
– Inzendformulier: klik hier

Meer informatie: https://www.genetics.unibe.ch/forschung/dokumente_hund/shaking_puppy_syndrom_beim_deutschen_schaeferhund/index_ger.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.