Castratie van Duitse herders, geassocieerd met..

..gewrichtsaandoeningen, kanker en urine-incontinentie.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd 16 mei 2016

DSC04699-500x375Duitse Herders zijn belangrijk als diensthonden bij politie en het leger, en zijn populair als huisdier. De slopende gewrichtsaandoeningen heupdysplasie, gescheurde voorste kruisband en elleboogdysplasie verkorten de bruikbare levensduur van een diensthond en zijn van invloed op zijn rol als gezelschapsdier.

Voor deze studie werden dierenartsgegevens onderzocht over een periode van 14,5 jaar van 1170 intacte en gecastreerde (inclusief sterilisatie) Duitse herders voor gewrichtsaandoeningen en kanker eerder geassocieerd met castratie. De aandoeningen werden gevolgd tot 8 jaar, met uitzondering van melkkliertumoren bij teven, die werden gevolgd tot 11 jaar. De kankers welke gevolgd werden waren, behalve melkkliertumoren;  osteosarcoom, lymfoom, hemangiosarcoom en mastcel tumoren.

In intacte reuen werd 7% gediagnosticeerd met één of meer  gewrichtsaandoeningen, terwijl bij reuen gecastreerd voor 1 jaar oud, een significant hogere 21% werd gediagnosticeerd met één of meer gewrichtsaandoeningen.
In intacte teven werd 5% gediagnosticeerd met één of meer gewrichtsaandoeningen, terwijl bij teven gecastreerd voor 1 jaar oud, dit aanzienlijk is toegenomen tot 16%.

De meest toegenomen gewrichtsaandoeningincidentie vooral geassocieerd met vroege castratie was de gescheurde voorste kruisband.
Melkkliertumoren werden gediagnosticeerd in 4% van de intacte teven en bij minder dan 1% van de teven gecastreerd vóór 1 jaar. Het optreden van de andere kankers gevolgd tot 8 jaar was niet hoger in de gecastreerde honden dan in de intacte honden.
Urine-incontinentie, niet in intacte teven gediagnosticeerd, werd gediagnosticeerd in 7% van de teven gecastreerd vóór 1 jaar, een significant verschil.

Deze bevindingen, het in kaart brengen van de toename van gewrichtsaandoeningen in verband met vroege castratie/sterilisatie, kunnen helpen de juiste timing van castratie voor dit ras te bepalen.

 

2 gedachten over “Castratie van Duitse herders, geassocieerd met..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.