Wat is het?
Perianale fistels bij de hond zijn chronische en progressieve letsels die zich voordoen rond de anus bij honden. Het gaat om diepe en lekkende zweren die zeer pijnlijk zijn.
Symptomen
- Bloed in de ontlasting
- Constipatie of diarree
- Extra inspanning of pijn vereist om zich te ontlasten
- Gebied rond de anus wordt donkerder van kleur
- Gebied rond de anus is rood of gezwollen
- Gewichtsverlies
- Incontinentie (ongecontroleerde stoelgang)
- Lusteloosheid
- Opheffen van de staart zorgt voor extreme pijn
- Perianale gebied vaak likken of erop kauwen of met anale gebied over de vloer schuren
- Toename aantal ontlastingsbeurten
- Verandering in de kleur of geur van de ontlasting
- Verandering in het gedrag van de hond
- Verliezen van eetlust
- Zweren en bloedingen zichtbaar rond het anale gebied, de zweren kunnen zeer klein zijn en uitbreiden tot de staart, de anale klieren en het rectale weefsel kan ook aangetast zijn
Oorzaak
Er zijn twee oorzaken voor het ontstaan van peri-anaal fistels:
1 Een chronische anaal zak ontsteking door een infectie,
die naar buiten doorbreekt, omdat het normale afvoerbuisje verstopt is. Vaak geneest de ontstane wond snel, maar in een aantal gevallen geneest de wond niet en blijft er een open verbinding tussen de betreffende anaalzakjes en de buitenwereld. Dat noemen we een fistel. Bij deze vorm van peri-anaal fistels bevinden zich de fistels meestal uitsluitend ter hoogte van de anaalzakjes en niet her en der rondom de anus.
De anaalzakjes zitten rechts en links onder – naast de anus, respectievelijk (denk aan een klok) op 5 en 7 uur, onderhuids; de afvoerbuisjes komen uit rechts en links van het midden in de anus, respectievelijk op 3 en 9 uur.
2 Een chronische peri-anaal klier ontsteking door een immuunsysteem probleem,
waarbij er een of meerder peri-anaal kliertjes gaan fistelen. Bij deze vorm van peri-anaal fistels bevinden zich de fistels meestal rondom de anus, vaak ook nog ter hoogte van de anaalzakjes.
De peri-anaal kliertjes bevinden zich in een cirkel in de huid rond de anus.
Perianale fistels komen het meest voor bij mannelijke honden van middelbare leeftijd (5-8 jaar oud), maar kunnen zowel voorkomen bij honden van 1 jaar als honden van 14 jaar. Vooral Duitse Herders zijn bijzonder gevoelig voor deze ziekte, waarbij de immuungerelateerde vorm de overhand heeft.
Diagnose
De diagnose is gebaseerd op lichamelijk onderzoek en de medische geschiedenis van het dier. Een grondig rectaal onderzoek wordt uitgevoerd onder sedatie want dit kan zeer pijnlijk zijn.
Mogelijke behandeling
De behandeling start met breedspectrum antibiotica in combinatie met Prednison. Na 4-6 weken moet er een verbetering zichtbaar zijn, zo niet dan is de prognose slecht.
In sommige gevallen is een operatie mogelijk, bij de Duitse herder bijna nooit aangezien het bij de Duitse herder bijna altijd om immuun gerelateerde fistels gaat.
Een onderhoudsdosering Prednison of Cyclosporine welke levenslang gegeven moet worden blijft dan over.
Alternatieve methoden met behulp van homeopathie zijn in sommige gevallen nog een optie. Hierbij wordt het immuunsysteem zoveel mogelijk ontlast door zo min mogelijk chemische middelen toe te dienen (denk aan ontwormen, vaccinaties, vlooienmiddelen).
Door de weerstand te verhogen met echinacea en omega-3. Geen voeding met onnodige vulstoffen en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen.
De fistels behandelen met oraal Silicea van VSM of Vogel, potentie D12. 3 maal daags 10 to 15 tabletjes opgelost in een klein beetje water in een schone bek geven (niet over het voer). De furunculose plekken behandelen met Aloe Vera Gel (90% pure gel).
DNA Test
Er was een DNA test beschikbaar die voorspelt of de kans op fistels hoger is dan normaal. Deze test werd door Genoscoper Finland uitgevoerd, helaas doen ze deze niet meer.