Pannus

DSC00014Wat is het?

Het hoornvlies en de bindvliezen zijn continue in aanraking met de soms kwalijke invloeden van de buitenwereld, bijvoorbeeld stof, wind en zonnestraling. Hierdoor kan een ontstekingsreactie ontstaan in het hoornvlies, ook wel keratitis genoemd. Pannus is een chronische oppervlakkige keratitis waarbij verkleuring en granulatie optreden onder invloed van UV-licht. Het is een immuun-gemedieerde afwijking, dat wil zeggen dat de eigen afweer een rol speelt bij de ontsteking. De afwijking begint vaak aan de buitenrand van het oog omdat daar het meeste zonlicht op valt. Meestal wordt binnen een paar jaar de gehele oogbol bedekt.

 

Symptomen

De eerste symptomen ontstaan bij honden tussen de 4-7 jaar oud. Beide ogen hebben matig oppervlakkig cornea-oedeem, vocht in het hoornvlies aan de buitenzijde van het oog. Dit ziet eruit als een grijze sluiering van de oogbol. Het is niet pijnlijk en er ontstaat ook geen ooguitvloeiing. Er treedt een oppervlakkige keratitis op wat later gevolgd wordt door granulatie en verkleuring. Als het een acuut en heftig verloop heeft is de verkleuring wat minder maar de granulatie heftiger. Het proces zal zich langzaam uitbreiden en uiteindelijk na 1-2 jaar het gehele oog bedekken. De derde oogleden kunnen er verdikt of bleek uit gaan zien. Blindheid kan optreden in zeer ernstige gevallen.

Oorzaak

De onderliggende oorzaak van pannus is waarschijnlijk een auto-immuun reactie. Dieren met een genetische aanleg voor de aandoening hebben nog een externe prikkel nodig om de ziekte werkelijk te krijgen. Die externe prikkel is waarschijnlijk UV straling.

Diagnose

Na een volledig onderzoek van het oog kan vaak de diagnose worden gesteld op het klinische beeld van de aandoening. Cytologie (typeren van de oogcellen) kan een rol spelen in de diagnostiek en vaak worden dan plasmacellen en lymfocyten gevonden.

Mogelijke behandeling

De behandeling bestaat uit het continue onderdrukken van de keratitis. Corticosteroïden worden hierbij gebruikt in het oog. In de bergen waar relatief meer UV straling op het oog valt en op zonnige dagen kan de behandelingsfrequentie worden verhoogd. Deze behandeling zal levenslang moeten worden voortgezet om recidief te voorkomen. Soms kan een injectie met corticosteroïden als depot in de bindvliezen worden overwogen als er al veel verkleuring op het hoornvlies is opgetreden.

DNA test

Er was een DNA test beschikbaar die voorspelt of de kans op fistels hoger is dan normaal. Deze test werd door Genoscoper Finland uitgevoerd, helaas doen ze deze niet meer.

bron: Erfelijke afwijkingen bij de hond; Luc J. Peelman

4 gedachten over “Pannus

  1. Hallo Yvon,

   RP is een andere aandoening, hierbij worden de staafjes in het oog aangetast en is 1 van de eerste symptomen nachtblindheid. Pannus is een aandoening van het hoornvlies, door constante ontstekingen vormt er litteken weefsel waardoor de hond langzaam blind wordt. Het zijn 2 verschillende aandoeningen die verschillende delen van het ook aantasten. RP is een erfelijke aandoening, mocht je hond ermee gediagnosticeerd zijn zou je dat willen melden? http://duitseherderdatabase.nl/?page_id=961

   Vriendelijke groet,
   Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.