Cataract

buiten3Wat is het?

Cataract wordt gedefinieerd als het troebel worden van de ooglens, hetgeen bij gewone visuele inspectie zichtbaar is als een grijswitte matheid van de pupil. Er is een grote variatie in vormen van cataract die alleen met speciale instrumenten van elkaar kunnen worden onderscheiden.

Bij de Duitse herder komt Juveniel Cataract voor. Dit type ontstaat vaak tussen het 1e en 8e levensjaar. Als andere oorzaken uitgesloten zijn (zoals diabetes, bestraling of trauma) is erfelijkheid zeer waarschijnlijk. Juveniel Cataract begint vaak aan de buitenzijde van de lens en wordt erger in de tijd.

Symptomen

Vertroebeling van de ooglens met als gevolg minder zicht.

Oorzaak

Diabetes, trauma, bestraling, ouderdom, erfelijkheid.

Diagnose

Aan de hand van de leeftijd en de plaats van ontstaan van cataract wordt het type bepaald. Met een opthalmoscoop wordt in het oog gekeken om de plaats van ontstaan en de progressie te bekijken.

Mogelijke behandeling

Er bestaat geen medicamenteuze behandeling voor cataract, noch kan men de progressie van cataract beïnvloeden door medicijnen. De enige behandelmogelijkheid is chirurgie waarbij de lens en/of lenskapsel wordt verwijderd eventueel met terugplaatsing van een kunstlens.

Bron: Erfelijke afwijkingen bij de hond, Luc J. Peelman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.