Rugaandoeningen

rezaBij de Duitse herder komen verschillende aandoeningen van de rug voor. Of ze allemaal erfelijk zijn of niet is niet duidelijk, daarvoor is er nog te weinig onderzoek gedaan. Feit is wel dat sommige aandoeningen vaker dan gemiddeld bij de Duitse herder voorkomen waardoor een erfelijke link niet uitgesloten is.

Spondylose

Spondylose kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan door (te zwaar) belastbaar bewegen van de (te jonge) hond. Spondylose zijn botwoekeringen die ontstaan tussen de rugwervels van de hond en wordt vastgesteld aan de hand van röntgenfoto’s. De botwoekeringen kunnen de tussenwervels met elkaar gaan verbinden (zogenaamde bruggen) waardoor de beweeglijkheid van de rug sterk afneemt en de hond een duidelijke stijfheid gaat vertonen. Hoe meer tussenwervels met elkaar zijn vergroeid, hoe stijver de hond gaat worden.

Dit proces van vergroeiing zorgt voor pijn bij de hond. Op het moment dat de wervels daadwerkelijk met elkaar zijn vergroeid, is er geen pijn meer maar is de beweeglijkheid van de hond in dat deel van de rug nihil en kan definitief niet meer hersteld worden.

In principe kunnen honden met de aandoening spondylose oud worden, al is het zeker aan te bevelen om bij pijn pijnstilling toe te dienen. Fysiotherapie, hydrotherapie en osteopathie kan voor verlichting zorgen. Vanuit de praktijk wordt ook gemeld dat diverse supplementen zoals (goede!) visolie, glucosomine/chondroïtine en Puur Spondy ondersteunend kunnen werken.

Lumbo-sacrale instabiliteit

Eén van de plaatsen waar bij Duitse herders met enige regelmaat spondylose wordt geconstateerd, is de locatie van de laatste lendenwervel (lumbale wervel) naar het heiligbeen. Deze vorm van spondylose wordt lumbo sacrale instabiliteit (LSI) genoemd. Bij lumbo-sacrale instabiliteit is sprake als er tussen de zevende en laatste lendenenwervel en het heiligbeen te veel speling (instabilteit) is. Om dit te compenseren kan op deze plaats extra bot worden aangemaakt (botwoekering) wat uiteindelijk tegen het ruggenmerg aan kan gaan drukken. Ook kan als gevolg van deze instabiliteit een hernia ontstaan van de tussenwervelschijf van dit gewricht.

Hernia

Bij een hond met een hernia scheurt de buitenkant van de tussenwervelschijf en komt de zachtere, gelachtige kern naar buiten toe. Het is mogelijk dat deze kern op het ruggenmerg gaat drukken dan wel op een zenuw uit het ruggenmerg. Hernia’s bij honden komen het meest voor in de nek, maar ook op de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels. Tot slot is de overgang van de lage ruggenwervels naar het heiligbeen een plaats waar met name Duitse herdershonden gevoelig zijn om een hernia te ontwikkelen. Deze vorm van hernia staat ook bekend als lumbo sacraal stenose, dan wel cauda equina syndroom.

Cauda equina syndroom

Het cauda equina syndroom (CES) is een vernauwing/versmalling van het ruggenmergkanaal wat resulteert in een beknelling van het laatste gedeelte van de ruggenmerg. Een oorzaak van CES is

instabiliteit tussen de laatste lendenwervel en het heiligbeen (LSI). Het lichaam probeert dit zelf te herstellen door extra botvorming (spondylose) waardoor een vernauwing in het ruggenmergkanaal ontstaat en een beknelling in het laatste deel van het ruggenmerg. Een andere oorzaak kan een hernia zijn, waardoor een uitpuilende tussenwervelschijf verantwoordelijk is voor vernauwing. Ook kent CES een aangeboren vorm maar dit komt voornamelijk voor bij kleinere hondenrassen. Tot slot kan CES ontstaan door tumoren, ontstekingen en bloedingen in en om de overgang van de laatste lendenwervel naar het heiligbeen.

Een heel duidelijk symptoom bij CES is pijn. Een hond kan bij CES mank gaan lopen aan een achterpoot, waardoor het makkelijk verward kan worden met HD. Klinisch onderzoek, waarbij de dierenarts op de lumbo sacrale overgang duwt om te zien of dit pijn veroorzaakt, kan een aanwijzing zijn voor CES. Bij HD doet deze handeling namelijk geen pijn bij de hond. Röntgenologisch onderzoek geeft definitief uitsluitsel.

Het cauda equina syndroom wordt vastgesteld door het maken van een röntgenfoto met contrastvloeistof (myelografie). Met dit onderzoek wordt vastgesteld hoeveel druk er staat op het ruggenmerg en voor wat voor soort operatie gekozen kan worden. Een andere optie tot vaststelling van CES is het maken van een CT-scan.

Indien CES in milde vorm voorkomt, kan getracht worden om met absolute rust (4 tot 6 weken) de hond er weer bovenop te krijgen. Vervolgens wordt langzaam de beweging weer opgevoerd. Indien het probleem weer terugkomt, is chirurgie een optie. Bij een standaardoperatie wordt het dak van de wervel weggenomen waardoor het ruggenmerg bloot komt te liggen en dus meer ruimte krijgt. De vooruitzichten na een operatie zijn zeer goed te noemen. Echter, in geval van neurologische uitval neemt de kans op succes drastisch af.

Een andere mogelijkheid is het geven van medicijnen (corticosteroïden om de zwelling in het ruggenmerg te laten verkleinen gevolgd door NSAID’s, ontstekingsremmend en pijnstillend). Deze medicijnen dient de hond de rest van zijn/haar leven te slikken.

Wie vermoedt dat zijn of haar hond een rug aandoening heeft, doet er verstandig aan zich te laten doorsturen naar een dierenarts specialist, zeker in geval van chirurgie. Het opereren van een rug is zeer complex en dient uitsluitend te worden uitgevoerd door daarvoor opgeleide specialisten (specialisme neurochirurgie).

Extra rugwervel

Ook in de rug, en dan voornamelijk het achterste gedeelte, kunnen problemen ontstaan. Normaal gesproken hebben honden 7 lendenwervels. Soms heeft een hond echter aangeboren 8 lendenwervels. Vaak zit dan voor het sacrum, ofwel heiligbeen, een extra kortere wervel. Dit kan veranderingen in de bewegingsmogelijkheid en stabiliteit van de rug met zich meebrengen.

Maar ook zonder extra wervel kan een hond spondylose in zijn rug ontwikkelen. Waarschijnlijk heeft dit een relatie met overbelasting/trauma, maar ook een erfelijke factor mag niet worden uitgesloten. Een extra wervel is op een röntgenfoto altijd te zien, maar spondylose is pas op oudere leeftijd te zien.

Een gedachte over “Rugaandoeningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.