Exocriene Pancreas Insufficientie (EPI)

DSC00019Wat is het

De pancreas (=alvleesklier) is een orgaan dat stoffen produceert die het bloedsuikergehalte op peil houden en zorgen voor de vertering. De pancreas ligt vlak naast de maag en de dunne darm. Hoewel de pancreas er uitziet als één geheel, bestaat het orgaan uit twee gedeeltes die verschillende stoffen maken:
– Een “exocrien” gedeelte dat verteringsenzymen maakt: amylase om zetmeel te verteren, lipase voor vetten, en trypsine voor eiwitten.
– Een “endocrien” gedeelte dat de stoffen insuline en glucagon maakt, die samen het bloedsuikergehalte op peil houden.

Bij EPI is alleen het exocriene deel aangetast en worden er te weinig verteringsenzymen gemaakt en aan het voedsel afgegeven. Het voedsel wordt daardoor niet goed verteerd en er kunnen allerlei tekorten ontstaan.

Symptomen

• Gewichtsverlies, ondanks toegenomen eetlust.
• Grote hoeveelheden lichtgekleurde ontlasting. De totale hoeveelheid faeces is toegenomen en ook de frequentie van ontlasten.
• Soms diarree, eten van eigen ontlasting en vreemde voorwerpen.

Oorzaak

Het kan ontstaan door een chronische ontsteking in de pancreas, en bij jonge dieren ligt de oorzaak meestal in een pancreas die nooit goed is ontwikkeld.

Diagnose

Faeces onderzoek: Hiermee kan de dierenarts een eerste indruk krijgen van de vertering van vet, vetzuren, zetmeel, spiervezels en de zuurgraad van de faeces. Meestal is de pH (zuurgraad) dus te laag. Een teveel aan vetzuren wijst op onvoldoende opname door de darm.

TLI-test (= Trypsine-Like-Immunoreactivity): Hierbij wordt bloed afgenomen van uw hond (nuchter) en opgestuurd naar een laboratorium: die bepalen vervolgens de activiteit van enkele enzymen (trypsine en trypsinogeen) in het serum. In het bloed van gezonde honden is een bepaalde (lage) trypsine-activiteit meetbaar als gevolg van lekkage vanuit de alvleesklier naar het bloed. Dat is dus helemaal normaal omdat het pancreasweefsel goed wordt doorbloed. Omdat EPI bij de hond meestal het gevolg is van een atrofie (dat is dus een afname van weefsel of orgaanmassa) zal bij deze aandoening de TLI zijn verlaagd. Immers bij atrofie is er minder weefsel en dus minder doorbloeding en daarmee dus minder lekkage van enzymen naar het bloed. De genoemde symptomen kun je ook zien bij een gestoorde darmfunctie, maar hierbij is de TLI uiteraard normaal.

Vitamine B12 en Foliumzuur: Het foliumzuur-gehalte zal gestegen zijn in de bloedbaan. Bij EPI komen er altijd meer bacteriën voor in de dunne darm, deze gaan meer foliumzuur produceren waardoor de concentratie gaat stijgen in de bloedbaan. Het Vitamine B12-gehalte zal gedaald zijn in de bloedbaan door een verhoogde opname van de bacteriën in de dunne darm.

Mogelijke behandeling

Om te behandelen krijgt het dier de verteringsenzymen waar hij een tekort aan heeft met iedere maaltijd en iedere snack toegediend. Daarnaast moeten ze op een goed verteerbaar voer met weinig vet en vezels staan. De meeste dieren kunnen met deze behandeling weer een normaal leven leiden, maar de behandeling krijgen ze levenslang.

Een gedachte over “Exocriene Pancreas Insufficientie (EPI)

 1. Bij mijn oud-Duitse herder van 3,5 jaar oud is onlangs de diagnose e.p.i. vastgesteld.
  Gelukkig doet ze het meteen goed op Zymoral.
  Ik dacht heel blij: gelukkig, ik heb een hondenverzekering, dien de nota’s dus in van bloedonderzoek en medicijn( Zymoral): krijg ik een afwijzing voor vergoeding van de Zymoral omdat het een voedingssupplement is.
  Ik werd door verzekering (OHRA ) gewezen op polisvoorwaarden: vitamines, voedingssupplementen voor de verzorging voor uw hond worden niet vergoed.
  Ik ben in discussie gegaan dat het niet voor VERZORGING is maar een medicijn van LEVENSBELANG : zonder dit supplement gaat ze dood!
  Dus is dit punt m.i. hier niet van toepassing, het wordt niet gegeven voor de VERZORGING.
  Toen werd mij verteld: omdat de Zymoral niet geregistreerd staat als GENEESMIDDEL vergoeden wij het niet!
  Bizar, heb een hond met een chronische ziekte, een verzekering tegen ziektes, maar krijg geen vergoeding????
  Wie heeft hier ervaring mee?
  Jose met hond Bluff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.