DM diagnose bij leven

Degeneratieve Myelopathie is een aandoening welke nu gediagnosticeerd wordt door middel van uitsluiting. Er wordt gekeken naar allerlei aandoeningen die lijken op DM, en zodra blijkt dat het geen van die aandoeningen is wordt de diagnose DM gesteld. Het uitsluiten van die andere aandoeningen kost veel tijd en energie, ook voor de hond. Voor sommige onderzoeken moet de hond onder narcose, zoals voor een MRI scan. Hierdoor is het komen tot de diagnose DM een lange en kostbare weg.

Op dit moment is de enige manier om DM echt met zekerheid vast te stellen met een autopsie na de dood.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat DM genetisch veel overeenkomsten vertoont met ALS, een ziekte die bij mensen voorkomt. Voor ALS is er een biomarker test ontwikkeld waardoor de diagnose ALS beter gesteld kan worden.

Omdat DM zoveel lijkt op ALS is er een studie gedaan naar diezelfde biomarker bij honden. Hiervoor zijn 99 honden getest en de resultaten zijn heel hoopgevend. Honden getest als SOD1 lijder en met klinische verschijnselen van de ziekte hadden allemaal verhoogde waardes in hun ruggenmergvocht, dit in tegenstelling tot de controle dieren en de SOD 1 lijders zonder verschijnselen.

Er is nog meer onderzoek nodig om tot een goed testprotocol te komen maar deze ontwikkeling is zeer hoopgevend!

Bron: Cerebrospinal Fluid Levels of Phosphorylated Neurofilament Heavy as a Diagnostic Marker of Canine Degenerative Myelopathy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.