Nieuwe DNA testen voor Duitse herders beschikbaar

Het van Haeringen laboratorium heeft via hun nieuwsbrief laten weten dat er 4 nieuwe DNA tesen voor de Duitse herder beschikbaar zijn gekomen. Het gaat om de volgende testen:

H392 – Hemorrhagische diathese (Scott Syndroom)
Deze aandoening betreft een storing in de bloedstolling. Al binnen enkele uren tot enkele weken na de geboorte toont de hond symptomen van deze aandoening.

H384 – Ichthyosis 5
Ichthyosis is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij de huid schilferig en droog wordt met een verdikking van de hoornlaag. Deze test detecteert 1 mutatie en een vrije hond kan Ichthyosis ontwikkelen als gevolg van andere (nog onbekende) mutaties. Symptomen ontwikkelen zich al op jonge leeftijd.

H386 – Ectodermal Dysplasia X-linked
Er werd een Duitse herder pup reu beschreven met symetrische haarloosheid en misvormde en ontbrekende tanden.  De oorzakelijke mutatie in de hond werd geidentificeerd in het EDA-gen dat codeert voor ectodysplasine. Ectodysplasine is betrokken bij de vorming van haarfollikels en tandtoppen bij de foetale ontwikkeling. De mutatie leidt tot een afgebroken eiwit en zo wordt een correcte functie verhinderd.

H386 – Achromatopsia 2 (cone degeneration, hemeralopia)
Achromatopsia is een zeldzame oogaandoening waarbij dagblindheid als gevolg van retina afbraak het voornaamste symptoom is. Deze aandoening wordt al vroeg gediagnosticeerd in de eerste weken na de geboorte. De aandoening heeft geen invloed op het nachtzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.