Achterhandshoeking in 9 hondenrassen waaronder de Duitse herder.

Het doel van het onderzoek was om gezonde honden van negen rassen te categoriseren aan de hand van de achterhandshoeking. Een totaal van 135 honden van verschillende rassen werden gebruikt en de hoeken van de heup-, kniegewricht- en voetgewrichten werden gemeten. Daarnaast werd de afstand tot de grond van de grote trochanter-, knieschijf- en hak-hoogte gemeten en uitgedrukt in percentage ten opzichte van de darmsbeenkam-hoogte. Deze uitkomsten werden gebruikt als discriminant variabelen voor het categoriseren van de houding van de achterhand. Alle rassen werden onderverdeeld in drie groepen van de stand van de achterhand. Er werd vastgesteld dat Dobermann pinschers de steilste achterhand hadden, terwijl Duitse herders de meest gehoekte achterhand hadden. Verdere studies zijn nodig om de invloed van de stand van de achterhand op aandoeningen van het bewegingsapparaat van de achterhand onder hondenrassen te documenteren.

Duitse herder

In het onderzoek zijn er 25 Duitse herders gemeten, allen tussen de 1 en 4 jaar oud. De uitkomsten werden schematisch getekend, zie afbeelding:

 

 

 

 

Aan de linkerkant staat de Duitse herder.

Sabanci SSOcal MKCategorization of the pelvic limb standing posture in nine breeds of dogsAnat Histol Embryol2018;47:5863https://doi.org/10.1111/ahe.12324

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.