Jonge pups blootstellen aan geluid, verbeterd resultaat puppy test

Tijdens de overgangsfase (2-4 weken) en socialisatiefase (vanaf 4 weken) is een pup zeer gevoelig voor externe stimuli. Vroege ontwikkeling speelt dus een belangrijke rol bij het vormen van later volwassen gedrag. Het doel van deze studie was om te controleren of het blootstellen aan geluid van puppy’s tijdens deze vroege fasen hun respons op onbekende geluiden tijdens de gedragstest op latere leeftijd zou verbeteren.

De testgroep bestond uit 37 pups uit de nesten van drie moederdieren. Bij het begin van het experiment waren de honden 16 dagen oud, en 32 dagen oud bij het einde van het experiment. De moeders en nesten van de behandel-groep werden blootgesteld aan radiouitzendingen (drie nesten met in totaal 19 puppy’s), terwijl de controlegroep niet werd blootgesteld aan radioprogramma’s (acht nesten met in totaal 18 puppy’s). Gewone radio-uitzendingen werden drie keer per dag gedurende 20 minuten bij de puppy’s in de behandelingsgroep afgespeeld, altijd tijdens voertijd.

Op de leeftijd van 7 weken werd er bij alle pups een puppytest afgenomen. Deze tests omvatten blootstelling aan een plotseling geluid veroorzaakt door een graafmachine (100 dB), aan plotseling geluid wanneer de pup alleen in een kamer is, en reactie op luide afleidende stimuli (de laatste twee op 70 dB). De reacties hierop werden beoordeeld door dezelfde analist op een schaal van 0-5 punten; hoe beter de reactie van de hond, hoe hoger de score. De verschillen tussen de behandelings- en controlegroepen werden geanalyseerd. De dieren uit de behandelingsgroep reageerden met een hogere score op het plotselinge geluid veroorzaakt door de graafmachine dan de controlehonden (P <0,01). Interessant is dat het geslacht de respons beïnvloedde, waarbij de mannetjes meer scoorden dan de vrouwtjes (P <0,1). Concluderend suggereerden de resultaten dat vroege audio-stimulatie de reactie van de honden op intense plotselinge geluiden, zoals veroorzaakt door de graafmachine, verbeterde. Daarom heeft akoestische stimulatie tijdens de zeer vroege levensfase de potentie om de nodige vaardigheden van honden te verhogen voor militaire en politiële doeleinden of voor het leven in de hedendaagse maatschappij.

Bron: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0196553

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.