Lezing Laboklin, Degeneratieve Myelopathie

Onlangs gaf Laboklin een lezing bij een dierenartsenpraktijk over genetica, DNA, verwantschap en genetische aandoeningen.

Tijdens dat laatste onderwerp, genetische aandoeningen, kwam Degeneratieve Myelopathie ter sprake.

 

Bij Laboklin zijn tot en met 2016 ruim 3000 Duitse herdershonden getest op DM. In de presentatie werd de allel frequentie vergeleken met het onderzoek van Zeng et. al. uit 2014 en voor de Duitse herder kwam dat overeen. DM heeft een allel frequentie van 0.37 volgens zowel Zeng et. al. als Laboklin.

 

In de geteste Duitse herders per jaar is te zien dat het aantal geteste lijders gestaag minder wordt. Het aantal vrije honden blijft nagenoeg gelijk wat betekend dat er meer dragers bijgekomen zijn.

 

Statistieken Laboklin:

Aantal geteste Duitse herders: 3350

VRIJ: 48%
DRAGER: 29%
LIJDER: 23%

2014 Zeng et.al. Journal of Veterinary Internal Medicine

2 gedachten over “Lezing Laboklin, Degeneratieve Myelopathie

  1. Als 48% vrij is is de genen-pool groot genoeg om de echte gebruikshonden eigenschappen vast te houden. Als er meer dragers bij komen is dat een slechte fokkerij ontwikkeling. Een reden te meer per direct maatregelen te nemen die de vermindering snel in gang zet uiteraaard middels de fokkerij van de stamboomhonden. Maar daar moet je wel ballen voor hebben om dit te reglementeren.
    Of blijft het hemd dan toch nader dan de rok.
    Koos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.